Om het wekelijkse werkoverleg tot een succes te maken gelden volgens Van Oerle Alberton B.V. de volgende succesfactoren:
1. Juiste stijl van leidinggeven (zodat medewerkers open durven zijn);
De leidinggevende motiveert ‘’het proberen’’, stimuleert overleg en is coachend. De leidinggevende motiveert medewerkers om -indien zij fouten hebben gemaakt (bijvoorbeeld: verkeerd verfbad, fout in proces)- dat zij dit eerlijk aan de leidinggevende aangeven zodat de echte oorzaak van het probleem zichtbaar wordt. Medewerkers worden niet direct afgerekend op de gemaakte fouten en juist gestimuleerd om dit direct met elkaar te delen. Op deze manier kan het productieproces sneller worden hervat en verbeterd. De medewerking van medewerkers zelf is de sleutel tot succes!
2. Communicatie, ook over de ploegen heen;
Autoliv vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat de ene ploeg de andere ploeg altijd informeert bij de wissel van ploeg (ploegenoverdracht). Dit is dan ook onderwerp in het kringgesprek geweest, waarin o.a. besproken is waarom deze overdracht belangrijk is.
3. Vertrouwen in medewerkers en hen serieus nemen [cruciale randvoorwaarde];
Vóór het invoeren van het wekelijkse werkoverleg bestond eenrichtingsverkeer; de werkgever communiceerde top-down naar de werknemer. In het wekelijkse overleg met laagdrempelige karakter is nu ruimte voor dialoog tussen werknemer en werkgever en hebben medewerkers het vertrouwen dat alle onderwerpen besproken kunnen worden en zij niet worden afgerekend op de input.
4. Houd medewerkers een spiegel voor;
De bewustwording van medewerkers wordt vergroot door bijvoorbeeld inzicht te geven wat de kosten van een schade zijn voor het bedrijf (bijvoorbeeld bij schade aan de hefttruck).
5. Terugkoppeling;
Benoemen waarom beslissingen genomen zijn en ideeën wel of niet zijn uitgevoerd. Deze terugkoppeling heeft als gevolg dat voor medewerkers zichtbaar wordt dat zij serieus worden genomen.