Er zijn veel benamingen voor de gezondheidscheck:
- PMO : Periodiek Medisch Onderzoek, soms Preventief Medisch Onderzoek
- PAGO: Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek
Een gezondheidscheck bestaat vaak uit de volgende onderdelen:
- Vragenlijst over werkomstandigheden, gezondheid en leefstijl
- Biometrisch onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit:
- gehoortest (audiogram)
- ogen test (visustest)
- meten van lengte, gewicht, longfunctie, vetpercentage en bloeddruk
- Bloedonderzoek voor bepalen van cholesterol, glucose, lever- en nierfunctie
- Fitheidstest.<
Onderzoek naar bijvoorbeeld knijpkracht, sprongkracht, rug lenigheid, longfunctie en conditietest (fietsergometer). Een onderdeel van de PMO is dat de deelnemer direct een terugkoppeling ontvangt van een deskundige ( meestal een arbeidsfysiotherapeut. In dat gesprek krijgt hij/zij ook direct praktische tips hoe de gezondheid (verder) verbeterd kan worden. Indien wenselijk kan een medewerker de uitkomsten verder bespreken met de bedrijfsarts.
De werkgever kan samen met de bedrijfsarts of het bedrijf dat de gezondheidscheck uitvoert, afspreken welke onderdelen in de check worden opgenomen. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de werkomstandigheden van de groep die een uitnodiging ontvangt.
De organisatie krijgt bij de resultaten van de verschillende onderdelen in de vorm van een stoplicht: rood, oranje of groen. De werkgever kan hierdoor op onderdelen gericht acties ondernemen, zoals het extra stimuleren van bewegen als er sprake is van overgewicht bij een hoger aantal medewerkers. Interface merkt dat dit werknemers helpt om de noodzaak van gezondheid in te zien. Dat dit medewerkers helpt om met praktische tips te werken aan de eigen gezondheid. Ook daagt het medewerkers uit om ‘in het groen te blijven’, ‘van oranje naar groen te gaan’ of uit het rood te komen. Als een individuele medewerker ‘rood’ scoort dan wordt dit door het bedrijf dat de PMO uitvoert besproken met de bedrijfsarts. Dit kan anoniem, zonder dat de werkgever dit weet. Meestal geeft de medewerker toestemming om de werkgever ook op de hoogte te stellen zodat op kosten van het bedrijf een gericht programma kan worden aangeboden. De werkgever krijgt op groepsniveau de uitslagen te zien. Aan de hand daarvan kan zij gerichte acties ondernemen. Bijvoorbeeld door sporten en bewegen extra te stimuleren bij veel overgewicht. Individuele rapportages worden niet gedeeld.