Individueel stappenplan sterkte-zwakte-analyse / Praktische informatie

Stap 1:
Ga met tenminste 3 mensen uit de directe werkomgeving (bv: medewerker, collega, leidinggevende) in gesprek gaan en stel ze de volgende vragen:

 

  • Wat vind je bijzonder aan mij? Wat waardeer je in me? Wat vind je prettig aan mijn gedrag in de samenwerking? Waarom zoek je mij op? (sterkte-analyse)
  • Wat zijn mijn negatieve eigenschappen? Wat vind je lastig aan mij in de gesprekssituaties? Wat vind je moeilijk om mee om te gaan bij mij in gespreksituaties? Welk storend gedrag vertoon ik soms (in gespreksituaties)? (zwakte-analyse)
  • Welk gedrag zou je graag zien dat ik ga ontwikkelen in gespreksituaties? Met andere woorden welke tips heb je voor mij? (ontwikkeltips)

 

Kies hiervoor collega’s/ medewerkers die je goed kent en waar je regelmatig interactie mee hebt! Let er tijdens de gesprekken op dat je niet de discussie aangaat of uit gaat leggen waarom je doet zoals je doet. Het gaat er juist om dat je probeert te achterhalen wat de mensen precies bedoelen als ze antwoord geven op de door jouw gestelde vragen.

Train jezelf om te luisteren en door te vragen (Kun je me daar iets meer over vertellen?).

Het is van belang om deze vragen in een persoonlijk gesprek te stellen. Dus niet via de telefoon of over de mail. Alleen op deze manier ben je in staat echt te achterhalen wat de ander bedoelt, zodat jij de informatie krijgt die jou kan helpen in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Noteer voor elk gevoerd gesprek de zaken die je terugkrijgt zo precies mogelijk, ook de zaken waarvan die je wellicht in eerste instantie minder leuk vindt om te horen of waarvan je zelf denkt “dat valt wel mee” of “hoe komt hij/zij daar nu bij”.

Stap 2:

Maak op grond van de gekregen informatie een Sterkte – Zwakte analyse, waarin je in steekwoorden weergeeft wat je gehoord hebt (bijvoorbeeld sterk: besluitvaardig, gedreven, enthousiast, zwak: slecht luisteren, dominant, gelijk willen hebben).

Stap 3:

Maak je eigen groeiplan. Stel je eigen prioriteiten in de dingen die je wilt ontwikkelen. Bedenk ook wat je er voor nodig hebt om die te ontwikkelen. Maak afspraken met je directie werkomgeving over feedback. Vraag regelmatig om feedback.