Er is de afgelopen jaren natuurlijk heel veel veranderd rondom de pensioenleeftijd. Veel collega’s van nu 55 – 60 jaar hebben andere collega’s vanaf 55 jaar zien vertrekken. Met goede regelingen. Inmiddels bestaan VUT en pre-pensioen niet meer en is de pensioenleeftijd al stapsgewijs verhoogd. Langer doorwerken is dus realiteit. Ook als we er geen rekening mee hebben gehouden. Of als we het liever niet willen. Dat is iets wat je niet kunnen veranderen. Ook het bedrijf kan dat niet veranderen. Je zult dat dus moeten accepteren en er mee leren omgaan. Wat je wel kunt veranderen is hoe je tot aan je pensioen wil gaan werken en wat je daarin belangrijk vindt. Dat vraagt wel bewuste keuzes:
1. Als het werk (fysiek) te zwaar wordt, is het verstandig om met het bedrijf te kijken of het werk aangepast kan worden. Of dat misschien part-time werken voldoende ontlastend werkt.
2. Bespreek in overleg met het bedrijf welke onderdelen van de functie goed bij je passen en welke minder goed. Kijk samen of er een mogelijkheid bestaat om de functie zo aan te passen dat deze goed bij je past.
3. Continu op je tenen lopen, of na een werkdag volledig opgebrand zijn, is niet vanzelfsprekend en ook niet wenselijk. Een lichtere functie, minder werken of geen ploegendiensten draaien kan helpen om het werk tot aan het pensioen goed te vol te houden. Dat kan wel betekenen dat je minder kan gaan verdienen. Maak daarom eens een financieel plan: wat zijn mijn inkomsten en uitgaven. Op welke uitgaven kan ik besparen, en wat voor inkomen heb ik dan nodig om toch de gewenste leefstijl te hebben.
4. Ook op latere leeftijd is het nog mogelijk om iets totaal anders te gaan doen. Bijvoorbeeld door omscholing naar een ander vak. Maar misschien ook wel om van een hobby een beroep te maken. Uiteindelijk blijkt telkens weer dat de dingen die we het liefst doen, dat we die het langst volhouden. Vaak betekent dat wel dat er bepaalde nadelen aan kleven. Bijvoorbeeld onzekerheid over werk of continuïteit. Of angst voor het onbekende. Tegelijkertijd zijn er erg veel voorbeelden van werknemers die de stap wel durfden te maken. De voordelen wegen daar bijna altijd op tegen de nadelen. Uiteindelijk gaat met tegenzin werken, niet alleen doorwerken in het werk maar ook altijd in je privé-leven.