Checklist voorkomen burn-out

1. Bedenk: een gezonde geest woont in een gezond lichaam.

2. Beweeg. Bewegen verhoogt de gevoeligheid voor lichamelijke prikkels. Dat helpt je te luisteren naar je lichaam en tijdig gas terug te nemen.

3. Zorg voor goede nachtrust. Bouw de dag bewust af, door ‘s avonds te ‘verlangzamen’. Ren ‘s ochtends niet meteen naar je werk, maar neem de tijd om je motor op gang te brengen.

4. Besteed aandacht aan je voeding en neem tijd voor je maaltijden. Dat is beter voor de stofwisseling. Het helpt ook je dag te structureren, rustig te starten, het werk tijdig te onderbreken en de dag af te bouwen.

5. Drink veel water. Je zult veel naar het toilet moeten, waarmee je natuurlijke ‘breaks’ in je werk hebt.

6. Houd een stressdagboek bij. Dit is een tip uit het herstelprogramma van schrijfster en psychoterapeute Carien Karsten. Sta dagelijks stil bij wat je hebt gedaan en hoe je je daarbij voelde. Waar kreeg je energie van? Welke activiteit riep stress op? Het dagboek helpt je eigen functioneren en welbevinden te evalueren en patronen te herkennen.

7. Tijd voor ‘fun’ – Bedenk 50 dingen die je echt leuk vindt en neem dagelijks tijd om minstens één ding te doen. Doe dat ook als je denkt dat je er te moe voor bent. Plezier geeft energie, ontspant en helpt bij het herstellen van psychische belasting en werkstress.

8. Dolce far niente, ofwel: zalig nietsdoen. Gewoon een uurtje dagdromen of ongestoord muziek luisteren. ‘Bij jezelf thuiskomen’, noemen ze dat. Zo kun je zonder invloed van anderen weer eens ervaren wie je bent en hoe je er voor staat.

9. Durf ‘nee’ te zeggen en ‘niet lief’ te zijn – wees trouw aan jezelf en bewaak je eigen grenzen. Iedereen mag een beroep op je doen, maar bepaal zelf of je dat beroep honoreert. Onbegrip en boze gezichten van anderen kun je rustig bij die anderen laten.